fremtidsfuldmagter

Hvem skal repræsentere dig?

– når du ikke længere er i stand til at varetage dine egne interesser?

Undgå værgemålslovgivningen og hjælp dine pårørende med en fremtidsfuldmagt.

Kjølby Juristen har mange års erfaring med oprettelse af fremtidsfuldmagter og har hjulpet mange kunder med at komme sikkert i mål med deres fremtidsfuldmagter. 

Overblik

Hvad er en fremtidsfuldmagt?

Lov om Fremtidsfuldmagter trådte i kraft pr. 1. september 2017 og er en slags selvvalgt værgemålsordning.

Med en fremtidsfuldmagt kan du allerede nu bestemme, hvem der skal varetage dine økonomiske og personlige interesser, såfremt du på et tidspunkt i dit liv eksempelvis pga. sygdom eller mental svækkelse ikke længere er i stand hertil.

Vælg selv din værge.

Med en fremtidsfuldmagt kan du allerede nu selv bestemme, hvem der skal være værge for dig.

Det giver tryghed for dig – og det undgår også splid i familien fremover.

Med en fremtidsfuldmagt kan du sikre, at det er den mest egnede person, der tager over – og at der ikke bliver splid i familien.

Generalfuldmagterne udgår

Førhen oprettede man generalfuldmagter, der trådte i kraft fra underskriftstidspunktet. Dette kunne medføre misbrug af fuldmagten, da denne gjaldt uanset fuldmagtsgivers egen evne til at varetage sine interesser.

Generalfuldmagterne er i princippet fortsat gældende, men flere instanser kræver fremtidsfuldmagter, hvorfor du kan risikere, at din generalfuldmagt ikke længere er gyldig.

Så selvom du har en generalfuldmagt, så få lavet en fremtidsfuldmagt i stedet, hvis du har mulighed for det. Generalfuldmagtens funktion er allerede nedsat i forhold til f.eks. realkreditinstitutter, der kræver en fremtidsfuldmagt og ikke vil acceptere en generalfuldmagt. 

Endvidere giver generalfuldmagten fuldmægtigen fuldmagt her og nu og generalfuldmagten er ikke registreret nogen steder.

En fremtidsfuldmagt har erstattet generalfuldmagterne og en fremtidsfuldmagt er således noget helt andet og er en slags hvilende fuldmagt til pårørende, der først vækkes til live, når det på baggrund af en lægeerklæring dokumenteres, at du ikke længere er i stand til at varetage dine egne interesser. Dette kan være utroligt nyttigt, hvis din ægtefælle for eksempel pga. demens kommet på plejehjem og jeres hus skal sælges. Dette kræver nemlig et samtykke fra begge parter – eller en fuldmagt.

Værgemålsordningen

Såfremt man er ude af stand til at varetage sine egne interesser og man ikke har en fremtidsfuldmagt, vil man som pårørende blive nødt til at iværksætte en værgemålssag via Familieretshuset.  Det behøver man ikke, hvis man har en fremtidsfuldmagt.

Så hvis man vil sælge et hus på vegne af en dement person, så kræver det en fremtidsfuldmagt – eller et værgemål. Det tager typisk 3-4 uger at få sat en fremtidsfuldmagt i kraft – hvor sagsbehandlingstiden vedrørende en værgemålssag kan køre i flere måneder – og nogle gange år.

Endvidere er en værge iht. værgemålsreglerne underlagt en række regler og pligter, som ikke er gældende ved en fremtidsfuldmagt.

Hvornår skal man oprette en fremtidsfuldmagt?

Oprettelse af en fremtidsfuldmagt kræver, at man er i stand til at oprette en fuldmagt.

Vi har hos Kjølby Juristen desværre oplevet, at folk er for sent ude. Ofte ringer pårørende og fortæller, at bedstefar eller ægtefællen nu er så dement, at “det vist er ved at være på tide med en fremtidsfuldmagt”. Men så kan det være for sent.

Fuldmagten skal vedkendes for notaren – eller på Familieretshuset, hvis man ikke har MitID og kan underskrive fremtidsfuldmagten digitalt – og notaren vil vurdere, om fuldmagtsgiver er ved sine fulde fem.

Derfor er det vigtigt at oprette fuldmagten, mens man er ved sit gode helbred.

Hvornår træder fremtidsfuldmagten i kraft?

En fremtidsfuldmagt træder først i kraft den dag, hvor en læge har udskrevet en lægeerklæring med bekræftelse på, at du ikke længere er ved dine fulde fem.

Lægeerklæringen skal herefter indsendes til Familieretshuset med anmodning om åbning af fuldmagten. 

Før herefter kan fuldmagten tages i brug af fuldmægtigene. 

Mange er af den opfattelse, at “børnene nu kan overtage det hele og bruge alle pengene”, men det er langt fra tilfældet.

Hvem kan få en fuldmagt?

Der er ingen lovkrav om, hvem man kan give en fuldmagt.

Mange tror, at det skal være familien, der får fuldmagten – men det er ikke tilfældet.

Du kan sagtens give fuldmagten til din nabo eller bedste ven.

De fleste giver dog fuldmagten til en nærtstående.

Kan man sætte flere ind i en fuldmagt?

Man kan i princippet sætte så mange fuldmægtige ind, som man ønsker.

Dog er det vigtigt at holde for øje, at det måske ikke er gunstigt at indsætte alle fem børn som fuldmægtige. 

Tal med dem, der skal være fuldmægtige og overvej, hvem der bedst kan varetage dine interesser.

Hvad sker der med fuldmagten ved dødsfald?

Vi bliver hos Kjølby Juristen ofte ringet op med spørgsmål til “fremtidstestamenter”. Det er naturligvis fremtidsfuldmagter, at folk har spørgsmål til. Men vi har oplevet, at mange er af den opfattelse, at fuldmagterne også gælder ved dødsfald. Men det gør den ikke.

Alle fuldmagter oprettet i levende live – inkl. fremtidsfuldmagter – bortfalder ved død.

Her er det arveloven eller testamentet, der bestemmer, hvem der skal varetage boets interesser.

Kan man selv oprette en fuldmagt?

Der er intet uddannelseskrav for at oprette en fremtidsfuldmagt. Det er heller ikke en forudsætning for fuldmagtens gyldighed, at denne er oprettet af en advokat eller jurist.

MEN – og det er et stor “men” – En undersøgelse har vist, at 592 ud af 1809 fuldmagter blev helt eller delvist afvist i år 2022 . Det svarer til næsten hver tredje fuldmagt. En stor del af fuldmagterne blev afvist grundet dårlige formuleringer og fordi de ikke overholdt reglerne i loven.

Det er derfor yderst vigtigt at få juridisk rådgivning, når du opretter en fremtidsfuldmagt.

Behøver man juridisk rådgivning?

Hos Kjølby Juristen bliver vi næsten dagligt ringet op af kunder, der er i tvivl om, hvorvidt de har behov for juridisk rådgivning i forbindelse med oprettelsen af en fremtidsfuldmagt. 

Folk spørger os f.eks. om, hvad forskellen er på at købe en fremtidsfuldmagt-tekst på nettet eller bruge Kjølby Juristen. Det korte og måske til tider lidt flabede svar er “denne samtale”.

Vi finder det lidt paradoksalt, at folk ringer for at få rådgivning om, hvorfor de ikke har brug for rådgivning. Men de er ikke alene. 

Fremtidsfuldmagter er en stor størrelse, og det er vigtigt, at den er lavet korrekt fra starten.

Hos os får du ikke kun juridisk rådgivning og vejledning i forbindelse med oprettelse af fremtidsfuldmagten. Du får også en snak om testamente og arv, såfremt du ønsker det. 

Kjølby Juristen er ikke en robot.

Hos Kjølby Juristen er det Mette Kjølby og John Ulsted Olesen, der opretter din fuldmagt.

Internettet bugner af tilbud og giver indtryk af, at en fremtidsfuldmagt kan oprettes på 3 minutter. 

Oftest betyder det dog, at du blot har købt en tekst til en fremtidsfuldmagt og, at du selv skal oprette den.

Hos os opretter vi din fuldmagt for dig, vi snakker fuldmagten igennem, vi bestiller tid for dig hos notaren og vi slipper dig ikke, før fuldmagten er tinglyst.

Du får rådgivning hele vejen og endvidere snak om dine øvrige familieretslige spørgsmål, hvis du ønsker det.

Start bestilling af din fuldmagt her

Hos Kjølby Juristen hjælper vi dig hele vejen.
Mette Kjølby

Mette Kjølby, cand. jur.

Har du yderligere spørgsmål eller ønsker du at kontaktet?

Så udfyld nedenstående kontaktformular, og jeg kontakter dig hurtigst muligt.