Handel af sommerhus

Er du en af de mange danskere, som i disse tider overvejer at købe et sommerhus? Det er ikke så mærkeligt, for et sommerhus kan være et fantastisk tilflugtssted fra en travl hverdag og i mange tilfælde også en god investering. 

Men det er også en stor beslutning at købe sommerhus, som kræver mindst lige så mange overvejelser, som hvis det var en helårsbolig. Det er derfor en god idé, at få kyndig rådgivning og vejledning fra en uddannet jurist eller rådgiver i forbindelse med dit sommerhuskøb.

OVERVEJELSER INDEN KØB AF SOMMERHUS

Inden dit sommerhuskøb, er der en række overvejelser, du bør gøre dig. 

HVORDAN ER DEN SAMLEDE ØKONOMI?

Det første du bør overveje er økonomien i sommerhuskøbet. Her bør du først og fremmest gøre dig nogle overvejelser i forhold til låntype, men også hvilke vedligeholdelsesudgifter, der er forbundet med sommerhuset. Endelig bør du på forhånd undersøge, hvad det koster at forsikre sommerhuset. 

UNDERSØG OM DER ER TINGLYSTE SERVITUTTER

Når de økonomiske overvejelser, er på plads, kan du med fordel undersøge mulige tinglyste servitutter der eventuelt er på sommerhuset. En servitut er en begrænsning på en ejendom, som typisk indskrænker ejerens råderet over ejendommen – i dette tilfælde et sommerhus. 

Det kunne fx være en servitut som forbyder dig at foretage tilbygninger til sommerhuset, at der skal gå en offentlig sti igennem din have, hvor høj hækken må være eller noget helt andet. 

En servitut kan hurtigt blive en ubehagelig overraskelse, hvis du ikke har undersøgt sommerhusets dokumenter grundigt inden købet. Servitutter kan desuden være særdeles vanskelige at fjerne, selvom de måtte være gamle, eller selvom du synes de er urimelig eller mærkværdige. 

Alle servitutter på et sommerhus skal fremgå af tingbogen, men det kan for mange være svært at forstå og finde ud af, hvad de enkelte servitutter egentlig betyder og indebærer. Derfor bør du altid få en jurist eller rådgiver til at gå servitutterne igennem med dig, som kan forklare dig, hvilke konsekvenser de evt. måtte have på dit sommerhus.

Hos Kjølby Juristen kan vi både hjælpe dig med at få et overblik over de servitutter, der evt. måtte være på dit kommende sommerhus, samt med at aflyse en servitut på sommerhuset, hvis der skulle være brug for det. Kontakt os for et uforpligtende tilbud.

Mette Kjølby
Ring til os på
TLF: 63 18 99 94

Kjølby Juristen – det koster ikke noget at spørge

Du kan også udfylde vores formular, så ringer vi dig op – ganske gratis og uforpligtende.

UVILDIG RÅDGIVNING

Kjølby Juristen yder 100 % uvildig køberrådgivning

PROFESSIONEL HJÆLP

Vi har ekspertisen, og vi hjælper dig til at få et overblik, når du skal vælge den ejerskifteforsikring der er bedst for dig og din kommende bolig.

DET KOSTER IKKE NOGET AT SPØRGE

Vi mener det, når vi siger, at det ikke koster noget at spørge. Du skal blot ringe eller skrive til os.

VIL DU LEJE DIT SOMMERHUS UD?

Mange sommerhusejere lejer deres sommerhus ud, når de ikke selv benytter det. Andre køber udelukkende sommerhuset som en investering, og lejer det således ud hele året. 

Hvis du overvejer at udleje dit kommende sommerhus, er der en række forhold du skal være opmærksom på. Der er nemlig en række særlig regler som gælder, hvis du ønsker at udleje sommerhuset i de perioder, hvor du ikke selv bruger det. Dette involverer bl.a. indberetning af fortjeneste til SKAT.

HUSK RÅDGIVERFORBEHOLD I KØBSAFTALEN

Som udgangspunkt er det sælgers ejendomsmægler, som udarbejder købsaftalen. Her er det først og fremmest vigtigt at du sikrer dig, at der er indsat et rådgiverforbehold. Ved at anvende et rådgiverforbehold får du nemlig mulighed for at få din rådgiver til at gennemgå handlens dokumenter – også selvom du allerede har skrevet under på købsaftalen. Skulle din rådgiver finde noget, der ikke er, som det skal være, vil du have mulighed for at fortryde købet uden omkostninger. 

Et rådgiverforbehold er typisk standard i det fleste købsaftaler, men det ses alligevel af og til, at det ikke er med. Derfor anbefaler vi, at du altid læser købsaftalen grundigt igennem, før du skriver under.

Hos Kjølby Juristen tilbyder vi professionel og 100% uvildig køberrådgivning ved køb af ejendom, herunder også sommerhuse. Vi gennemgår alle handlens bilag og drøfter sammen med dig, hvilken betydning dokumenterne har for dit sommerhuskøb.

HUSK AT GENNEMGÅ TILSTANDSRAPPORTEN VED SOMMERHUSKØB

Ved handel af sommerhus er det vigtigt at du nøje gennemgår sommerhusets tilstandsrapport og el-installationsrapport. Det giver dig som køber en indikation af sommerhusets samlede stand. Hvis der skulle gemme sig fejl eller mangler, er det desuden rarest at være vidende om disse på forhånd. 

Endelig har husets tilstandsrapport også indflydelse på dit valg af ejerskifteforsikring samt dækningen heraf. 

HJÆLP TIL KØB AF SOMMERHUS

Hvis du har fundet drømmesommerhuset og ønsker hjælp til at gennemgå handlens dokumenter og få et overblik over aftalen, herunder tilstandsrapport, servitutter, købsaftale mm., så kan vi hos Kjølby Juristen hjælpe dig. 

Kontakt os for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe dig med din handel af sommerhus. Vi har stor erfaring med rådgivning indenfor køb og salg af ejendomme, herunder sommerhuse. Vi rådgiver udelukkende i din interesse og er med dig hele vejen igennem handlen. 

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Der kan være tinglyste servitutter i et sommerhus på lige fod med en helårsbolig. Undersøg derfor altid nøje, hvilke servitutter, der evt. er på sommerhuset, før du underskriver en købsaftale.

Hvis du overvejer at udleje dit sommerhus, skal du bl.a. være opmærksom på, at du skal indberette din fortjeneste til SKAT.

En tilstandsrapport er ikke lovpligtig ved handel af sommerhus, men det anbefales at du som køber altid anmoder om at få udarbejdet en tilstandsrapport, og grundigt gennemgår den for husets evt. fejl og mangler.