Trustpilot

Testamente – ugifte samlevende

Det er en udbredt misforståelse blandt mange, at ugifte samlevende arver hinanden på lige fod, som hvis de var gift. Det gør de nemlig ikke, og det er uanset om man har børn sammen eller bor sammen. 

Som ugifte samlevende er den eneste måde at sikre hinanden på, ved at blive gift eller ved at få oprettet et udvidet samlevertestamente.

Alternativt vil du, eller din samlever, stå tilbage med ingenting, hvis en af jer skulle gå bort.

VIDSTE DU?

Som ugifte samlevende arver man ikke hinanden uden et testamente. Og dette er uanset, hvor længe I har boet sammen – eller om I har fælles børn.

Ugifte samlevende arver ikke hinanden

Hvis I er ugift samlevende, hvad enten I har fælles børn eller børn fra tidligere forhold (særbørn), anbefaler vi, at I får oprettet et såkaldt udvidet samlevertestamente. Det skyldes, at ugifte samlevende ikke arver efter hinanden – uagtet om I har børn sammen eller ej. 

Skulle en af jer gå bort, vil det derfor være jeres børn, eller den afdødes biologiske børn hvis I har særbørn, som arver. Den længstlevende samlever vil med andre ord blive efterladt med ingenting, hvilket kan få ganske alvorlige økonomiske konsekvenser.  

Få oprettet et udvidet samlevertestamente

Derfor anbefaler vi altid, at I som ugifte samlevende får oprettet et udvidet samlevertestamente, så I kan sikre hinanden, hvis en af jer skulle gå bort. I testamentet får I mulighed for selv at beskrive jeres ønsker for arvefordelingen. 

Kjølby Juristen hjælper jer, hvis i ønsker at få oprettet et samlevertestamente. I kommer nemt i gang med jeres testamente, ved at udfylde vores formular lige her.  

Hvis I ikke ønsker at tilgodese hinanden, skal I derimod få oprettet et testamente for enlige.

Har I fælles børn eller særbørn, som ikke er myndige, vil arven bliver placeret på en forvaltningskonto, som børnene får adgang til, når de bliver myndige. 

N

Uvildig rådgivning

Kjølby Juristen yder 100 % uvildig køberrådgivning

Professionel hjælp

Vi har ekspertisen, og vi hjælper dig til at få et overblik, når du skal vælge den ejerskifteforsikring der er bedst for dig og din kommende bolig.
u

Det koster ikke noget at spørge

Vi mener det, når vi siger, at det ikke koster noget at spørge. Du skal blot ringe eller skrive til os.

Uden testamente vil huset gå til børnene

Lever I som ugifte par i fx et hus, som I har købt sammen, er det ekstra vigtigt, at I får oprettet et udvidet samlevertestamente. Skulle en af jer gå bort, og har I ikke fået oprettet et testamente, vil den tilbagelevende stå i en yderst vanskelig situation. 

Arven, som i dette tilfælde bl.a. er et hus, vil nemlig gå til børnene, men da børn ikke kan eje en ejendom, kan det i værste tilfælde betyde, at I bliver nødt til at fraflytte huset. 

Uanset hvordan jeres familie er sammensat, er det derfor altid en god idé at få oprettet et testamente, så I sikrer hinanden og jeres børn bedst muligt. 

Hos Kjølby Juristen kan vi hjælpe jer med at få oprettet et udvidet samlevertestamente for både ugifte samlevende med fælles børn, ugifte samlevende med børn fra tidligere forhold (særbørn) samt ugifte samlevende uden børn. Du kan komme i gang ved at udfylde vores formular her.

Næsten lige så godt sikret som ved ægteskab

Det er altid en rigtig god idé at få oprettet et testamente – uanset om man er gift eller lever som ugifte samlevende og uanset om man har fælles børn eller ej. Med et testamente sikrer I nemlig hinanden bedst muligt, så den længstlevende slipper for at stå i et økonomisk morads, hvis det skulle ske, at en af jer går bort.

Det er dog vigtigt at nævne, at man ikke er sikret på helt samme måde, hvis man er et ugift par med samlevertestamente, som hvis man er et gift par med ægtefælletestamente. Men man er sikret så godt, som man kan, hvis man ikke ønsker at lade sig gifte. 

Uskiftet bo som ugifte samlevende

Et uskiftet bo er når enken/enkemanden, under visse betingelser, får lov at beholde hele afdødes formue. Med andre ord bliver afdødes dødsbo ikke skiftet – heraf navnet ’uskiftet bo’.

Som ugift samlevende er det ikke muligt at sidde i uskiftet bo – heller ikke selvom der oprettes et testamente. 

Ugifte samlevende og særeje

Hvis I er ugifte samlevende med fælles børn eller særbørn, er det muligt at beskytte børnenes arv, ved at få oprettet et udvidet samlevertestamente med særeje. Dermed bliver arven børnenes særeje og de skal således ikke dele den med deres ægtefælle i tilfælde af skilsmisse. 

Der findes grundlæggende tre former for særeje; kombinationssæreje, fuldstændigt særeje og fuldstændigt særeje med succession. 

Ønsker I at oprette et udvidet samlevertestamente med særeje for arvinger, kan vi hos Kjølby Juristen hjælper jer med at finde den særejeform, som passer bedst til jer.  

Ofte stillede spørgsmål

Hvem arver når man ikke er gift?

Når man ikke er gift, arver man som udgangspunkt ikke hinanden. I stedet arver børnene det hele. Det gælder uanset om det er fælles børn eller særbørn. Ved at få oprettet et udvidet samlevertestamente, kan I dog selv bestemme over en del af arven.

Kan man som ugift samlevende sidde i et uskiftet bo?

Nej, man kan som udgangspunkt ikke sidde i et uskiftet bo uden at være gift.

Hvad er et udvidet samlevertestamente?

Et udvidet samlevertestamente, er et testamente, som gør det muligt for ugifte samlevende at arve mest muligt efter hinanden.

BLIV RINGET OP

Kjølby Juristen yder personlig rådgivning i øjenhøjde. Hos os koster det ikke noget at spørge.

Udfyld nedenstående formular, så ringer vi dig op - ganske gratis og uforpligtende.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Det siger vores kunder