Testamente - Ægtefæller

Mange tror, at det er unødvendigt at oprette et testamente, når man er gift. Det er dog langt fra tilfældet. Der er masser af gode grunde til at få oprettet et testamente, selvom man er gift. Det gælder uanset om man har fælles børn, børn fra tidligere forhold eller ingen børn.

TESTAMENTE FOR ÆGTEFÆLLER MED BØRN

Ved at få oprettet et gensidigt testamente, kan I fravige arveloven og selv have indflydelse på hvor meget I skal arve efter hinanden, samt hvor meget jeres børn skal arve. 

Et testamente meget nødvendigt, hvis en af jer har børn fra et tidligere forhold og I ønsker at sikre længstlevende – men også, hvis I ønsker at sikre førstafdødes børn. 

STORE FORDELE VED TESTAMENTE

Der er altså store fordele i at oprette testamente imellem ægtefæller, eller gensidigt testamente som det også kaldes. På den måde vil I sikre hinanden, og jeres børn, endnu bedre. 

I får samtidig mulighed for, i højere grad, selv at afgøre hvordan og hvor meget der skal arves, hvis en af jer går bort.

Et gensidigt testamente er altså for jer som er gift, og som ønsker at sikre hinanden og jeres børn bedst muligt, og som ønsker medbestemmelse og indflydelse på, hvordan arven fordeles når I er gået bort.

Ingen familier er ens.

Vil du vide mere om, hvad arveloven betyder for jer?

HVIS I ER GIFT OG HAR BØRN OG IKKE LAVER ET TESTAMENTE

Hvis I er gift og har fælles børn, vil børnene ifølge Arveloven, arve på lige fod med den længstlevende ægtefælle, hvis ikke I har et testamente hvori andet er angivet.

Ønsker I derimod, at den længstlevende ægtefælle sikres bedre, skal I oprette et gensidigt testamente. 

Hvis I ikke har oprettet et testamente, vil jeres børn arve halvdelen af førstafdødes boslod, når en af jer går bort.

TESTAMENTE MED SÆREJE

Hvis I ikke ønsker, at jeres børn skal dele arven med deres ægtefælle, hvis de bliver skilt, kræver det, at I får oprettet et testamente med særeje til arvingerne. Dermed kan I sikre, at arven efter jer, bliver hos jeres børn –selvom de måtte blive skilt.

BESTEM SELV, HVORDAN SÆREJET SKAL FUNGERE

I er helt selv med til at bestemme hvordan særejet skal fungere. Det er fx muligt at indskrive i testamentet, at jeres børn selv kan ophæve særejet, hvis de ønsker det, eller at særejet automatisk bliver ophævet, hvis de har været gift med den samme ægtefælle i et bestemt antal år. 

Der er mange muligheder for selv at bestemme hvordan jeres arv skal fordeles med særeje, men det kan for mange være lidt af en jungle at finde rundt i. 

Hos Kjølby Juristen rådgiver vi jer om, hvordan I bedst muligt sikre både hinanden og jeres børn – både på kort og langt sigt – hvis en af jer skulle gå bort.

TESTAMENTE FOR ÆGTEFÆLLER UDEN BØRN

Er I gift men har ingen børn – hverken fælles eller fra tidligere forhold – arver I som udgangspunkt alt efter hinanden. Når den længstlevende ægtefælle dør, vil arven herefter blive fordelt mellem førstafdødes familie og længstlevendes familie.

Har I særlige ønsker til fordelingen af arven, skal I oprette et gensidigt testamente. Det kan fx være hvis I ønsker, at noget af arven skal gå til nevøer, niecer, en velgørende organisation eller lignende.

Ved at lave et gensidigt testamente får I samtidig mulighed for, at lade arven gå videre til arvinger som særeje, hvilket betyder, at arven ikke deles i tilfælde af skilsmisse. 

HJÆLP TIL ÆGTEFÆLLER MED TESTAMENTE ELLER SÆREJE

Et testamente bør altid oprettes i samarbejde med en jurist eller en advokat. Derfor står vi hos Kjølby Juristen altid til rådighed, hvis I ønsker en gratis og helt uforpligtende snak om testamente, særeje eller arv. 

Udfyld denne formular – så ringer vi jer op inden for 48 timer til en uforpligtende drøftelse.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL OM TESTAMENTER FOR ÆGTEFÆLLER

Hvis man vil sikre sin ægtefælle og sine børn bedst muligt, anbefales det, at man får oprettet et testamente selvom man er gift.

Særeje, i forbindelse med et testamente, er en beskyttelse af en del af arven. Med særeje kan I sikre jer, at arven efter jer bliver hos jeres børn, selvom de måtte blive skilt i fremtiden.

Du kan godt selv lave dit testamente, men det anbefales altid at det oprettes i samarbejde med en jurist eller advokat.

Ingen familier er ens.

Vil du vide mere om, hvad arveloven betyder for jer?