Tinglysning af pantebrev

Et pantebrev er et juridisk dokument og en bindende aftale mellem en låntager og en långiver. Med et pantebrev stiller låntager sin ejendom, eller et andet formuegode, i sikkerhed for lånet over for långiveren. Før et pantebrev er gyldigt skal det tinglyses.

HVAD ER TINGLYSNING?

Tinglysning er en offentlig registrering af rettigheder over et specifikt formuegode. Det kan fx være en ejendom, bil, ægtepagt, løsøre eller et pantebrev. Tinglysning er juridisk bindende, hvorfor det typisk er værdifulde og vigtige ejendele som tinglyses. Dermed at du sikret at dine rettigheder er gyldige og beskyttet.

FORMÅLET MED ET PANTEBREV

Et pantebrev er et juridisk dokument, som udgør et bevis for, at der eksisterer et skyldforhold mellem en låntager og en långiver. Der findes flere forskellige former for pantebreve, fx ejerpantebrev, realkreditpantebrev, sælgerpantebrev og skadesløsbrev. Der findes også afgiftspantebrev, som dog trods sit navn, ikke er et pantebrev, men derimod en måde at undgå at betale tinglysningsafgift på. 

I et pantebrev stiller låntager et aktiv, typisk en fast ejendom, til sikkerhed for at låne penge af långiveren. Et eksempel kunne være, at du ønsker at låne penge i banken, men for at det kan lade sig gøre, kræver banken at få pant i din ejendom. Dermed kan banken nemlig kræve, at din ejendom sælges på tvangsauktion, hvis du ikke afdrager på dit lån som aftalt. På den måde har banken sikkerhed for, at den får sine penge – enten på den ene eller den anden måde. 

Mette Kjølby
Ring til os på
TLF: 63 18 99 94

Kjølby Juristen – det koster ikke noget at spørge

Du kan også udfylde vores formular, så ringer vi dig op – ganske gratis og uforpligtende.

UVILDIG RÅDGIVNING

Kjølby Juristen yder 100 % uvildig køberrådgivning

PROFESSIONEL HJÆLP

Vi har ekspertisen, og vi hjælper dig til at få et overblik, når du skal vælge den ejerskifteforsikring der er bedst for dig og din kommende bolig.

DET KOSTER IKKE NOGET AT SPØRGE

Vi mener det, når vi siger, at det ikke koster noget at spørge. Du skal blot ringe eller skrive til os.

PANTEBREVE SKAL TINGLYSES FOR AT VÆRE GYLDIGE

Før et pantebrev er gyldigt, kræves det, at det tinglyses. Opretter du et pantebrev, men vælger ikke at tinglyse det, er det ugyldigt. 

Pantebreve tinglyses hos Tinglysningsretten og foregår i dag digitalt. Man kan selv tinglyse sit pantebrev, hvis man ønsker det, men det anbefales at få en jurist til at stå for det, da proceduren ikke er helt enkelt. Skulle der opstå fejl, og du selv har valgt at stå for tinglysningen, står du også selv med hele ansvaret. Vælger du som menig mand selv at tinglyse dit pantebrev, skal du altså være sikker på, hvad du laver.

Vælger du derimod at få en professionel til at tinglyse dit pantebrev, er du sikret, at tinglysningen bliver foretaget juridisk korrekt. Skulle der alligevel opstå fejl, vil du være dækket af den professionelle rådgivers ansvarsforsikring.

PRIS PÅ TINGLYSNING AF PANTEBREV

Ved de fleste tinglysningsekspeditioner opkræves der er en afgift, som er fastsat af SKAT. Det gælder både ved tinglysning af skødeskifteretsattestservitutter, ægtepagter og pantebreve. 

Tinglysningsafgiften afhænger af hvad og hvor stor, værdien på det, der ønskes tinglyst, er. Ved tinglysning af et pantebrev opkræves der altid en fast afgift på 1.730 kr. Dertil kommer et variabelt beløb – en såkaldt stempelafgift – på 1,45% af det pantsikrede beløb, oprundet til nærmeste 100. 

Det betyder helt konkret, at hvis du ønsker at købe et hus til 1.000.000 kr. skal du betale 1.730 kr. i fast tinglysningsafgift samt 1,45% af 1.000.000, dvs. 14.500 kr., og derfor i alt 16.230 kr.

Som køber af en ejendom har du dog mulighed for at spare tinglysningsafgiften, hvis sælgeren allerede har tinglyst lån i ejendommen, som ved lånoptagelsen skal indfries. På den måde ”afløser” dit nye lån sælgerens gamle lån hvormed du kun skal betale 1,45% i tinglysningsafgift af forskellen mellem dit nye lån og sælgers gamle lån.

HJÆLP TIL TINGLYSNING AF PANTEBREV

Hos Kjølby Juristen tilbyder vi bistand til tinglysning af pantebreve, uanset hvilken type pantebrev, der er tale om. Vi tilbyder endvidere også bistand til mortifikation af pantebreve samt aflysning af et pantebrev i fx en fast ejendom. 

Hvis du har spørgsmål, er du altid meget velkommen til at kontakte os og høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig. Det eneste du skal gøre, er at udfylde formularen nederst på siden, så ringer vi dig op til en gratis og uforpligtende snak.