Beregning af bo- og arveafgift til børn

Beregning af bo- og tillægsboafgift

Brug nedenstående formularer til beregning af boafgiften.

Gå tilbage til afsnittet boafgift eller læs mere nedenfor.

 

Beregn boafgiften til børn mm.

Du kan her beregne boafgiften for børn, børnebørn, stedbørn, forældre, bedsteforældre, ugifte samlevende iht. testamente efter to års samliv m.fl.

Beregn boafgiften til niecer, søskende mm.

Du kan her beregne bo- og tillægsboafgiften for niecer, nevøer, onkler, tanter, venner, brødre og søstre eller ugifte samlevende, der ikke har boet sammen i to år.

Bliv ringet op.

Har du nogle spørgsmål? Så udfyld nedenstående formular – så ringer vi dig op.

Mette Kjølby
Du kan også ringe til Mette Kjølby
TLF: 63 18 99 94

Hvordan beregnes 15% i boafgift?

Som udgangspunkt skal der betales 15% i boafgift – også kendt som arveafgift – for arvinger såsom børn, børnebørn, oldebørn og andre direkte efterkommere. Den samme sats på 15% gælder også for arvinger som forældre og bedsteforældre. Desuden pålægges ugifte samlevende, der har boet sammen i mere end 2 år, også en arveafgift på 15%, hvis de skal arve hinanden via et testamente.

Boafgiften beregnes af det beløb, der overstiger bundfradraget i boet. I 2023 var bundfradraget pr. bo/afdød 321.700,00 kroner, og i tilfælde af, at afdøde sad i uskiftet bo, var der dobbelt bundfradrag.

For 2024 er bundfradraget fastsat til 333.100,00 kroner pr. bo. Det er vigtigt for arvinger og arveladere at være opmærksomme på disse regler og beløb for at sikre korrekt håndtering af arv og boafgift.

Hvordan beregnes 25% i tillægsboafgift?

Hvis man ikke er arving i direkte op- eller nedstigende linje efter afdøde eller ikke har boet sammen med afdøde i de sidste to år inden dødsfaldet, pålægges der en tillægsboafgift på yderligere 25% udover de 15%.

Beregningen af denne tillægsboafgift sker ved først at beregne de 15% af bobeholdningen. Derefter trækkes dette beløb fra bobeholdningen, og de resterende midler bliver grundlaget for beregningen af de 25%. Man beregner altså 25% af det beløb, der overstiger bobeholdningen fratrukket de oprindelige 15%.

Det er vigtigt at være opmærksom på disse regler om tillægsboafgift for ikke-direkte arvinger for at undgå eventuelle overraskelser og sikre korrekt håndtering af boet efter afdøde.