Privat skifte eller bobestyrer?

Privat skifte af et dødsbo indebærer, at boet skiftes og arven fordeles mellem arvingerne – i modsætning til boudlæg, ægtefælleudlæg eller uskiftet bo. Privat skifte finder sted, når boet indeholder tilstrækkelige midler til, at der skal betales boafgift. Er ægtefællen den eneste arving, skal der ikke betales boafgift. Hvis boets aktiver er under bundfradraget (333.100 kr. i 2024 eller 666.200 kr. ved uskiftet bo), skal der heller ikke betales boafgift. I disse tilfælde kan der anvendes forenklet privat skifte.

Forudsætninger for privat skifte

Reglerne om privat skifte findes i Dødsboskiftelovens kapitel 15. For at gennemføre et privat skifte skal følgende betingelser være opfyldt:

Alle arvinger skal være enige om privat skifte.

  • Mindst én arving skal være myndig.
  • Mindst én arving skal være solvent.
  • Afdøde må ikke i testamente have ønsket et bobestyrerbo.
  • Boet skal have tilstrækkelige midler til privat skifte.

Hvem kan være bobestyrer?

Det er vigtigt at skelne mellem “bobestyrer” og “boets behandler,” samt om der er tale om et autoriseret bobestyrerbo eller et privat skifte.

Betegnelsen “bobestyrer” anvendes ofte om den, der håndterer boets afvikling, men refererer ikke nødvendigvis til en autoriseret bobestyrer, medmindre dette er specifikt angivet.

Enhver kan i princippet stå for den praktiske afvikling af et dødsbo uden krav om særlig uddannelse. I mindre boer fungerer anmelderen ofte som kontaktperson og kan også stå for den praktiske afvikling. Dette arbejde kan dog være byrdefuldt og føre til, at nogle vælger at ændre dødsboet til et bobestyrerbo.

Privat skifte eller bobestyrerbo?

Der er en væsentlig forskel på, om boet håndteres af en arving alene eventuelt i samarbejde med en jurist eller advokat, eller om boet håndteres af en autoriseret bobestyrer udpeget af skifteretten.

Mange misforstår ordet “bobestyrer” og anmoder om en bobestyrer ved mindre konflikter i boet uden forståelse for de tidmæssige, juridiske og økonomiske konsekvenser af et bobestyrerbo.

En autoriseret bobestyrer udpeget af skifteretten repræsenterer boet fuldt ud og kun væsentlige beslutninger forelægges arvingerne. Hvis der ikke opnås enighed, træffer bobestyreren den endelige beslutning.

Et bobestyrerbo fjerner arvingernes bestemmelsesret og er typisk en meget længere og dyrere proces end et privat skifte. 

Reglerne om autoriseret bobestyrerbehandling findes i Dødsboskiftelovens kapitel 16.

Et bobestyrerbo bør kun vælges, hvis skifteretten anbefaler det.

Hvis der er uenighed om dødsboet, eller hvis man ikke ønsker, at en enkelt arving håndterer boet, kan en jurist eller advokat ofte afslutte boet mere tids- og omkostningsbesparende.

Skifteretten vil dog kræve boet udlagt til et bobestyrerbo, såfremt boet er insolvent, af omfattende karatker eller, såfremt boet ikke håndteres korrekt, tidsfrister ikke overholdes eller dokumenterne ikke er korrekt udfyldt.

Bobehandlerens opgaver

Den, der behandler boet skal håndtere den praktiske afvikling af boet, herunder fastlæggelse af skifteform, udarbejdelse af åbningsstatus og boopgørelse, kontakt til kreditorer, betaling af regninger, opsigelse af lejemål, og korrespondance med skifteretten, banken og kreditorer. Vedkommende skal også forestå arvens fordeling og  betaling af boafgiften. 

Omkostninger ved hjælp fra en jurist eller advokat

Mange tror, at det er dyrt at engagere en jurist eller advokat til at bistå ved boopgørelsen. Hos Kjølby Juristen tilbyder vi konkurrencedygtige priser.

Du kan se vores ydelser og priser HER.

Vores salærer er fradragsberettigede ved beregning af boafgift.

 

Se flere indlæg her.

Hvem laver skødet?

På Fyn er det ofte ejendomsmægleren, der udarbejder skødet ved ejendomshandler, men det kan være en dyrere løsning. Kjølby Juristen tilbyder en mere økonomisk og skræddersyet service til sælgerberigtigelse, refusionsopgørelser og tinglysning. Vi sikrer en professionel håndtering til konkurrencedygtige priser.

Læs mere »

Familieoverdragelse

Ved familieoverdragelse af ejendom er det vigtigt at overveje ejendomsvurdering, mæglerpriser, BBR-oplysninger, udlejningsstatus, og uskiftet bo. Oprettelse af testamente og korrekte familielån kan forhindre skattemæssige problemer. Et skatteforbehold i købsaftalen sikrer fleksibilitet ved ændringer fra SKAT, hvilket gør juridisk rådgivning afgørende.

Læs mere »

Hvorfor en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt sikrer, at dine interesser varetages, hvis du mister evnen til selv at gøre det. Uden den kan dine pårørende blive nødt til at igangsætte en tidskrævende værgemålssag. Det er vigtigt at oprette fuldmagten tidligt, mens du er ved godt helbred, og få juridisk rådgivning for at undgå fejl.

Læs mere »

Bliv ringet op.

Har du nogle spørgsmål? Så udfyld nedenstående formular – så ringer vi dig op.

Mette Kjølby