Har du lige mistet?

Ved et dødsfald underrettes skifteretten automatisk. Den kontaktperson, som bedemanden har indberettet, vil blive kontaktet af skifteretten via e-Boks. Denne person, kaldet anmelderen, er typisk ansvarlig for begravelsen..

Boets kontaktperson
Kontaktpersonen for boet vil blive bedt om at bestille en tid til et telefonmøde, normalt cirka 14 dage efter dødsfaldet. Dette tidsrum giver skifteretten mulighed for at modtage og gennemgå oplysninger fra kreditorer og banker, hvilket er nødvendigt for at fastslå den mest hensigtsmæssige skifteform.

Det anbefales at konsultere Kjølby Juristen inden telefonmødet. Vi kan rådgive om indholdet af mødet samt hjælpe med at vurdere, hvilken skifteform der passer bedst til boets situation, og om der er behov for juridisk bistand.

Skifterettens afgifter
Ved behandling af et dødsbo skal der betales en retsafgift, som afhænger af boets størrelse og valgte skifteform. Ifølge Retsafgiftslovens § 27 er afgiften kr. 1.500 for privat skifte, forenklet privat skifte og bobestyrerboer. Er arvebeholdningen over kr. 1,5 mio., pålægges en yderligere afgift på kr. 9.000, jf. § 28. Afgiften på de 1500 kroner betales ved boets udlevering – og den ekstra retsafgift opkræves ved boets afslutning og sammen med boafgiften. Retsafgiften må ikke forveksles med boafgift, som beregnes ud fra boets nettoformue.

Sagsbehandlingstid
Sagsbehandlingstiden i skifteretten varierer. Typisk går der 4-8 uger fra dødsfaldet til boets udlevering. Herefter offentliggøres et proklama, som giver kreditorerne 8 uger til at melde deres krav. Arvingerne skal derefter udarbejde en åbningsstatus og boopgørelse, hvilket kan variere i tid alt efter boets omfang. Efter modtagelsen af boopgørelsen sender skifteretten denne til godkendelse hos SKAT, som har 3 måneder til at færdigbehandle sagen. Dette kan medføre flere måneders ventetid.

Fordelene ved juridisk bistand
Skifteretten yder kun begrænset rådgivning relateret til selve boets udlevering. De yder ikke arveretlig vejledning.  Arvingerne er selv ansvarlige for at udarbejde åbningsstatus og boopgørelse samt overvåge den digitale skifteportal. Mange arvinger oplever, at disse opgaver er komplekse, hvilket kan resultere i fejl og forsinkelser.

Kjølby Juristen kan overtage disse opgaver, hvilket sikrer korrekt og effektiv sagsbehandling. Vi sørger for, at boafgiften beregnes korrekt, og vores honorar kan trækkes fra boets nettoformue inden boopgørelsen.

Kontakt os for et gratis og uforpligtende tilbud via formularen her på vores hjemmeside.

Du kan se vores ydelser og priser HER.

Se flere indlæg her.

Hvem laver skødet?

På Fyn er det ofte ejendomsmægleren, der udarbejder skødet ved ejendomshandler, men det kan være en dyrere løsning. Kjølby Juristen tilbyder en mere økonomisk og skræddersyet service til sælgerberigtigelse, refusionsopgørelser og tinglysning. Vi sikrer en professionel håndtering til konkurrencedygtige priser.

Læs mere »

Familieoverdragelse

Ved familieoverdragelse af ejendom er det vigtigt at overveje ejendomsvurdering, mæglerpriser, BBR-oplysninger, udlejningsstatus, og uskiftet bo. Oprettelse af testamente og korrekte familielån kan forhindre skattemæssige problemer. Et skatteforbehold i købsaftalen sikrer fleksibilitet ved ændringer fra SKAT, hvilket gør juridisk rådgivning afgørende.

Læs mere »

Hvorfor en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt sikrer, at dine interesser varetages, hvis du mister evnen til selv at gøre det. Uden den kan dine pårørende blive nødt til at igangsætte en tidskrævende værgemålssag. Det er vigtigt at oprette fuldmagten tidligt, mens du er ved godt helbred, og få juridisk rådgivning for at undgå fejl.

Læs mere »

Hvad er tinglysning?

Tinglysning af skøde, servitut, vedtægter og skifteretsattest sikrer, at ejendomshandler og overførsler bliver juridisk anerkendt og offentligt synlige. Dette beskytter ejerskab, gør rettigheder og pligter bindende, og skaber klarhed mellem alle parter. Tinglysning er afgørende for en sikker, gennemsigtig ejendomsoverførsel og for at undgå fremtidige konflikter.

Læs mere »

Hvorfor et rådgiverforbehold?

Når du køber et hus, er det vigtigt at gennemgå alle dokumenter, mødes med juridisk rådgiver, fremsætte indsigelser, og godkende handlen i samråd med rådgiveren. Skødet og refusionsopgørelsen skal udarbejdes korrekt, og sagen afsluttes først ved nøgleoverdragelse. Et rådgiverforbehold beskytter mod uforudsete risici.

Læs mere »

Vi er jo gift…

Selvom Arveloven fra 2008 forbedrer ægtefællers sikkerhed, er et testamente stadig fordelagtigt. Det giver mulighed for at bestemme, hvordan arven fordeles, og kan reducere boafgifter. Testamente sikrer retfærdighed, især i sammenbragte familier, hvor testamente kan forhindre arveretlige konflikter og skabe klarhed for alle parter.

Læs mere »

Bliv ringet op.

Har du nogle spørgsmål? Så udfyld nedenstående formular – så ringer vi dig op.

Mette Kjølby