Reglerne om boudlæg fremgår af Dødsboskiftelovens § 18, som lyder:
Hvis værdien af boets aktiver, efter fradrag af rimelige udgifter til begravelsen, sikring af boets aktiver, midlertidige foranstaltninger, vurdering af aktiver, retsafgifter samt gæld sikret ved pant eller på anden måde, ikke overstiger 51.000 kr. (pr. 1. januar 2024), kan boets aktiver udlægges uden skiftebehandling som et boudlæg.
Hvem kan modtage et boudlæg?
Boudlæg sker til den eller de personer, som skifteretten vurderer som afdødes nærmeste efterladte. Det kan også udlægges til en institution, som afdøde havde tilknytning til, til den person, der har betalt eller erklærer at ville betale begravelsen, til en kommune eller til statskassen.
Normalt udbetales boudlægget til den person, der har bestilt begravelsen. Denne person fungerer også som boets kontaktperson, kaldet anmelderen.
Hæftelse for boets gæld
Den, der modtager boet, hæfter ikke for boets gæld. Modtageren forpligter sig dog til at betale omkostningerne ved begravelsen og behandlingen af boet. Ofte pålægges modtageren også at tømme afdødes lejlighed. Der er ingen pligt til at rengøre lejligheden.
Øvrig gæld betales ikke, og kreditorer må derfor acceptere tab af deres krav mod afdøde.
Den praktiske behandling af boudlæg
Når en person dør, vil anmelderen – typisk den, der har bestilt begravelsen – modtage en besked fra skifteretten. Anmelderen skal kontakte skifteretten inden for cirka to uger efter dødsfaldet.
I denne periode modtager skifteretten en oversigt over afdødes aktiver og passiver, da kreditorer og banker sender oplysninger til skifteretten. Bankerne fremsender en proformaopgørelse over afdødes indestående, og kreditorerne sender en opgørelse over deres krav.
Ved telefonmødet med skifteretten vil det allerede være afklaret, om boet kan udlægges som et boudlæg. Et boudlæg er obligatorisk. Hvis skifteretten vurderer, at boet skal behandles som et boudlæg, træffes denne beslutning af skifteretten.
Efterfølgende modtager anmelderen dokumenter fra skifteretten til udfyldelse. Når disse dokumenter er udfyldt og returneret, udsteder skifteretten en skifteretsattest om boudlæg. Anmelderen kan derefter betale begravelsen og anmode om, at eventuelt resterende penge på afdødes konto overføres til anmelderen.
Begravelseshjælp
Hvis afdøde er født før 1. april 1957, er der krav på minimum 1.050 kr. Bedemanden søger normalt om dette beløb på vegne af boet og fratrækker det i fakturaen. Beregningen af begravelseshjælp er underlagt visse formuegrænser, som justeres årligt.
Anmelderen bør efter boets udlevering kontakte kommunen for at anmode om tilskud til begravelsen. Dette sker via borger.dk.
Besked til øvrige arvinger
Kun anmelderen modtager besked om boudlægget, selvom afdøde eksempelvis havde flere børn. Et boudlæg tager heller ikke højde for, om afdøde har oprettet testamente og tilgodeset andre end modtageren af boudlægget. De øvrige arvinger behøver således ikke at blive informeret og modtager ikke automatisk besked.
Vi kan hjælpe dig i sagen. Du kan se vores ydelser og priser HER.