Hvor stor er boafgiften?

Boafgiften er den arveafgift, som arvinger skal betale til staten af afdødes efterladte værdier. Beregningen af boafgiften baseres på boets nettoformue. Denne fastlægges i boopgørelsen, som er den endelige opgørelse af afdødes aktiver og passiver.

Bundfradraget.

Hvert dødsbo har et bundfradrag per afdød. Dette fradrag gælder ikke per arving.

I 2023 var bundfradraget kr. 312.500,00 per afdød. I 2024 er bundfradraget kr. 333.100,00 per afdød.

For en ugift afdød er der således kun ét bundfradrag. Hvis afdøde sad i uskiftet bo, er der to bundfradrag. Det samlede bundfradrag i et uskiftet bo er derfor kr. 666.200,00.

Boafgiftens satser og undtagelser.

Alle arvinger skal betale en boafgift på 15% af beløbet over bundfradraget. Ægtefæller er fritaget for boafgift (0%). Arvinger, der ikke er omfattet af nedenstående grupper, skal derudover betale en tillægsboafgift på 25%.

Fritaget for tillægsboafgift er:

  • Afdødes børn, stedbørn og deres efterkommere.
  • Afdødes forældre.
  • Afdødes barns eller stedbarns ikke-separerede ægtefælle, uanset om barnet lever eller er død.
  • Personer, der har delt bopæl med afdøde i mindst to år før dødsfaldet. Dette gælder også, hvis den fælles bopæl tidligere er ophørt på grund af institutionsanbringelse, f.eks. i en ældrebolig.
  • En person, der levede sammen med afdøde på tidspunktet for dødsfaldet, og som venter, har eller har haft et barn med afdøde. Dette gælder også ved ophør af fælles bopæl grundet institutionsanbringelse.
  • Afdødes fraseparerede eller fraskilte ægtefælle.
  • Plejebørn, der har boet hos afdøde i mindst fem år. Opholdet skal være påbegyndt, før plejebarnet fyldte 15 år. Højst en af plejebarnets forældre må have boet sammen med afdøde.

Arvinger, der ikke falder ind under disse kategorier, skal betale yderligere 25% i boafgift. Dette følger af Boafgiftslovens § 1, stk. 2.

Det betyder, at f.eks. en bror, søster, faster, moster, onkel, niece, nevø eller samlever – hvis de ikke har boet sammen med afdøde i mere end to år – vil skulle betale en højere samlet bo- og tillægsboafgift.

Muligheder for at reducere boafgiften

Det er generelt ikke muligt at undgå boafgiften. Dog kan man begrænse den ved at indsætte en velgørende organisation som arving i et testamente. Organisationen kan herefter betale bo- og tillægsboafgiften. Hvis afdøde f.eks. efterlader sig kr. 1 mio., kan en velgørende organisation reducere bo- og tillægsboafgiften med kr. 108.750,00.

Det er vigtigt at bemærke, at dette kræver juridisk bistand til at udarbejde et testamente. Dette sikrer, at afgiften reduceres som ønsket, uden at det går ud over de øvrige arvingers arv.

Se flere indlæg her.

Hvem laver skødet?

På Fyn er det ofte ejendomsmægleren, der udarbejder skødet ved ejendomshandler, men det kan være en dyrere løsning. Kjølby Juristen tilbyder en mere økonomisk og skræddersyet service til sælgerberigtigelse, refusionsopgørelser og tinglysning. Vi sikrer en professionel håndtering til konkurrencedygtige priser.

Læs mere »

Familieoverdragelse

Ved familieoverdragelse af ejendom er det vigtigt at overveje ejendomsvurdering, mæglerpriser, BBR-oplysninger, udlejningsstatus, og uskiftet bo. Oprettelse af testamente og korrekte familielån kan forhindre skattemæssige problemer. Et skatteforbehold i købsaftalen sikrer fleksibilitet ved ændringer fra SKAT, hvilket gør juridisk rådgivning afgørende.

Læs mere »

Hvorfor en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt sikrer, at dine interesser varetages, hvis du mister evnen til selv at gøre det. Uden den kan dine pårørende blive nødt til at igangsætte en tidskrævende værgemålssag. Det er vigtigt at oprette fuldmagten tidligt, mens du er ved godt helbred, og få juridisk rådgivning for at undgå fejl.

Læs mere »

Hvad er tinglysning?

Tinglysning af skøde, servitut, vedtægter og skifteretsattest sikrer, at ejendomshandler og overførsler bliver juridisk anerkendt og offentligt synlige. Dette beskytter ejerskab, gør rettigheder og pligter bindende, og skaber klarhed mellem alle parter. Tinglysning er afgørende for en sikker, gennemsigtig ejendomsoverførsel og for at undgå fremtidige konflikter.

Læs mere »

Hvorfor et rådgiverforbehold?

Når du køber et hus, er det vigtigt at gennemgå alle dokumenter, mødes med juridisk rådgiver, fremsætte indsigelser, og godkende handlen i samråd med rådgiveren. Skødet og refusionsopgørelsen skal udarbejdes korrekt, og sagen afsluttes først ved nøgleoverdragelse. Et rådgiverforbehold beskytter mod uforudsete risici.

Læs mere »

Vi er jo gift…

Selvom Arveloven fra 2008 forbedrer ægtefællers sikkerhed, er et testamente stadig fordelagtigt. Det giver mulighed for at bestemme, hvordan arven fordeles, og kan reducere boafgifter. Testamente sikrer retfærdighed, især i sammenbragte familier, hvor testamente kan forhindre arveretlige konflikter og skabe klarhed for alle parter.

Læs mere »

Bliv ringet op.

Har du nogle spørgsmål? Så udfyld nedenstående formular – så ringer vi dig op.

Mette Kjølby